Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Kremy do ciała
Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Masła do ciała
Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Lotiony do ciała
Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Żele pod prysznic i mydła

Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Kosmetyki do twarzy
Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Ochronne pomadki do ust

Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Szampony i odżywki do włosów

Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Kremy do rąk
Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Kremy do stóp

Oliwa

Historia

Trudno dokładnie powiedzieć, kiedy ludzie zaczęli uprawiać drzewka oliwne i docenili dobrodziejstwa, jakie uprawa ta ze sobą niesie. Dotychczasowe znaleziska archeologiczne dowodzą, że mogło to być między 5000 a 6000 lat temu w basenie Morza Śródziemnego i towarzyszyło rozwojowi społeczeństw osiadłych. Choć obecnie rozprzestrzeniło się ono w ciepłych strefach klimatycznych całego świata, wyszło bezsprzecznie z Bliskiego Wschodu i Grecji, bowiem to właśnie ten klimat oraz kamienista, niezbyt żyzna gleba najbardziej odpowiadają drzewkom oliwnym. Od zawsze oliwa żywiła, leczyła i upiększała człowieka. Namaszczano nią królów, herosów i atletów. Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu – król David zatrudniał strażników do ich ochrony a w Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania. Można bez przesady powiedzieć, że drzewko oliwne było dla ludzi południa Europy tym, czym dla nas „mleczna krowa”, bowiem pozyskiwana z jego owoców oliwa stanowiła pokarm, lekarstwo, oświetlała domostwa i dbała o ciało człowieka. Drzewo oliwne i jego cudowne owoce to według mitologii greckiej dar bogini Ateny dla Greków. Od starożytnych czasów po dziś dzień jest ono także symbolem mądrości oraz zdrowia i sił witalnych. O wiecznie zielonym drzewie oliwnym mowa jest w najstarszych mitach i legendach. Urok gajów oliwnych opisywany jest w Starym Testamencie. Zwiastunem końca potopu była powracająca do arki Noego gołębica z gałązką oliwną w dziobie. Po dziś dzień gałązka oliwna symbolizuje także pokój i przyjaźń. Oliwnymi girlandami nagradzano zwycięzców igrzysk olimpijskich. Gałązkami dekorowano głowy zwycięzców i groby pokonanych. Starożytni doceniali nie tylko symboliczne i dekoracyjne walory liści oliwnych, ale także ich właściwości lecznicze. Objawienie Św. Jana w Nowym Testamencie wskazuje nam liść oliwny zwany „biblijnym ziołem”, jako lek służący zdrowiu – „Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzące dwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania narodów”.

Drzewka oliwne są bardzo długowieczne, bowiem najstarsze z nich osiągnęły obecnie wiek 3000 lat. Są one także drzewkami wiecznie zielonymi. Pozyskiwana z ich owoców oliwa nazwana została przez Homera „płynnym złotem”. Nic w tym dziwnego, jako że to ona stała się źródłem bogactwa i dobrobytu Helleńczyków a historyk grecki Tukidydes twierdził nawet, że „ludy Morza Śródziemnego wyszły z ery barbarzyństwa nauczywszy się uprawy oliwek i winorośli”. Do czasów obecnych pochodząca z Grecji oliwa uznawana jest za najlepszą w świecie, choć kraj ten nie jest bynajmniej największym jej producentem. Oliwa tak bardzo zasłużyła się ludzkości, że została nawet wpisana przez UNESCO na listę jej dziedzictwa. Do Polski oliwa z oliwek przybyła wraz z chrześcijaństwem, ale przez całe wieki używano jej tylko do celów liturgicznych - namaszczania niemowląt, królów i zmarłych. Na naszych stołach oliwa z oliwek oraz oliwki zagościły od czasów królowej Bony, która wprowadziła nowe zwyczaje żywieniowe.

Drzewo oliwne i jego owoce

Poświęcimy teraz uwagę drzewku oliwnemu i jego darom. Oliwka, drzewo oliwne to rodzaj drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków. Drzewa oliwne, jak powiedziałam, uprawia się od co najmniej 5500 lat. Zostały rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan. To mało wymagające i długowieczne drzewko hodowane jest przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.

Wykorzystuje się liście (surowiec zielarski), drewno i oczywiście owoce czyli oliwki.
Oliwka europejska, Olea europaea, oliwnik europejski, oliwka uprawna – bo o niej mówimy - to gatunek nieznany ze stanu naturalnego. Uprawiana jest w rejonie Morza Śródziemnego i wielu innych obszarach o ciepłym klimacie tj. na Wyspach Kanaryjskich, Krymie, Kaukazie, w południowo-zachodniej Afryce, Indiach, Japonii, w Kalifornii, na Bermudach, Jamajce i w Ameryce Południowej. Oliwka europejska  to wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewo lub duży krzew osiągający od 4 do 12 m wysokości. Zarówno drzewo jak i krzew wytwarza liczne odrosty korzeniowe. Młode gałązki pokryte są łuskowatymi włoskami. Jest rośliną bardzo długowieczną, może żyć nawet 3000 lat. Drzewo liczące sobie właśnie 3000 lat zostało całkiem niedawno, w 2010 roku, odkryte w Tunezji. To budzi podziw i szacunek dla tego drzewka.

Pień jest zazwyczaj krzywy i sękowaty, szczególnie u starszych egzemplarzy, obfitujący w liczne narośla i powykręcany w niesamowite kształty a zawdzięcza je on powolnemu skręcaniu się, które postępuje o ok. 1 stopień rocznie. Drewno jest trwałe, używane w stolarstwie i snycerstwie. Liście są małe, lancetowate do podłużnie owalnych. Z wierzchu ciemnozielone, pod spodem srebrzystopopielate, pokryte podobnie jak gałązki włoskami. Na roślinie utrzymują się od 2 do 3 lat. Kwiaty zebrane są w kwiatowe wiechy (od 10 do 40). Są pachnące, małe, o kielichowatej, białawej koronie.

Pierwsze plony drzewo oliwne daje dopiero po 10 latach, ale najlepsze owoce pozyskuje się z drzew od 30 do 60 roku ich życia. Zbiór owoców zaczyna się pod koniec września, kiedy oliwki są zielone, a kończy w lutym, gdy owoce są już dojrzałe i mają ciemną, granatową lub czarną skórkę. Oliwki z wyglądu przypominają małe, 2-3 centymetrowe śliwki, o kształcie kuli lub elipsy. Zarówno miąższ jak i pestka zawiera ok. 40-60% cennego tłuszczu stąd też są przede wszystkim przerabiane na oliwę. Tylko ok. 10% zebranych oliwek przeznacza się bezpośrednio do spożycia. Mówimy często o oliwkach zielonych i czarnych a są to owoce tego samego drzewa tylko zebrane w innym czasie. Również barwa samej oliwy zależy od terminu zbioru. Ta, z oliwek zielonych ma zabarwienie zielono-złote a z czarnych barwę nasyconego złota i tylko produkt otrzymywany z owoców drzewa oliwnego ma prawo nosić nazwę oliwa. Inne tłuszcze roślinne to oleje.

Oliwa w żywieniu i lecznictwie

Od zawsze oliwa żywiła, leczyła i upiększała człowieka. Zaczniemy od żywienia. Oliwki są bogate w składniki odżywcze i związki mineralne tj. fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych: 100 gram oliwek zawiera ok. 150 kcal. Świeże owoce można spożywać na surowo, ponieważ są one jednak nietrwałe konserwuje się ja na kilka sposobów: na półkach sklepowych można więc spotkać oliwki solone lub marynowane, całe lub drylowane, nadziewane kaparami, papryką, czosnkiem lub anchois. Oliwki używane są najczęściej jako zakąska lub dodatek do potraw. Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia jako substytutu masła i margaryny. Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o stosowaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też smażenie na głębokim tłuszczu), bowiem oliwa pali się (posiada niski punkt dymienia) w niższych niż inne oleje temperaturach i traci ona swoje cenne właściwości.

Zanim przejdziemy do leczniczych walorów oliwy słowo o tym jak wybrać najlepszą oliwę? Najlepsza (i najdroższa) jest oliwa z plantacji organicznych, tłoczona na zimno określana jako "extra virgin" czyli z pierwszego tłoczenia, często lekko mętna bowiem posiadająca cenne drobiny owoców. Jednak w sklepach pod taką nazwą sprzedawana jest oliwa, która spełnia stawiane wymagania na minimalnym poziomie. Kryteria, jakie ma ona spełniać określa International Olive Oil Council, której członkami są wszystkie kraje produkujące oliwę, z wyjątkiem USA. Warto, więc dokładnie czytać etykiety produktów i poszukiwać informacji o jakości produktu. Przy zakupie należy kierować się też zastosowaniem oliwy i jeśli będziemy używać jej np. do smażenia, możemy kupić trochę niższej jakości.

Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego. Kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdżycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Badania prof. Antoniny Trichopoulou z Greckiego Instytutu Zdrowia Publicznego pod auspicjami Światowej Organizacji Zdrowia opublikowane w latach 90 potwierdziły niezwykłe właściwości zdrowotne oliwy z oliwek. Prof. Trichopoulou porównywała dietę Europejczyków żyjących na południu i północy. Okazało się, że osoby z południa spożywające m.in. duże ilości oliwy cieszą się znacznie lepszym zdrowiem.

Oliwa z oliwek jest więc:
Najlżej strawna i najmniej kaloryczna spośród wszystkich olejów roślinnych.
Zbliżona swą strukturą do tłuszczu ludzkiego, co ułatwia jej przyswajalność.
Jest źródłem cennych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ma wpływ na żywotność i funkcje komórek nerwowych.
Zapobiega rakowi jelita grubego i rakowi piersi.
Chroni ściany żołądka, pobudza perystaltykę jelit i stymuluje wydzielanie żółci a więc ułatwia trawienie innych tłuszczów.
Doskonale wpływa na układ krążenia. Wysoka zawartość kwasu oleinowego obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Podawana dzieciom (także w pokarmie matki) pobudza rozwój mózgu i systemu nerwowego.

Oliwa jako kosmetyk

Teraz oliwa jako kosmetyk. Namaszczano nią królów a zwykłym ludziom służyła i służy do dziś jako jeden z najstarszych znanych biokosmetyków. Nacieranie ciała oliwą redukuje objawy stresu, poprawia elastyczność skóry, nawilża i ujędrnia ją. Zapobiega także rozstępom i odmładza ciało. Pochłaniając ok. 20 % promieni słonecznych stanowi naturalny, choć nie mocny, filtr przeciwsłoneczny. Jak przystało na skarb podarowany ludziom przez Atenę, oliwa dzięki bogactwu witamin A, B, C, D, E, F czy K, związków mineralnych, jak fosfor, potas i żelazo, naturalnych przeciwutleniaczy, polifenoli i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, może być stosowana do intensywnej pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Oliwa z oliwek daje więc doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surową oliwą nadaje zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E, czyli naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Dzięki niej odbudowuje się płaszcz lipidowy naskórka przywracając mu w ten sposób naturalną barierę ochronną. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oraz podczas okresu grzewczego zaleca się w celu natłuszczenia skóry ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Oliwa jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza. Nie do przecenienia są także liście tej cudownej rośliny, które posiadają cenne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Działa także wspaniale na każdy rodzaj włosów a dłonie i paznokcie poddawane kąpieli w ciepłej oliwie z dodatkiem soku z cytryny będą piękne, gładkie i zdrowe.

Współczesna kosmetyka doceniła walory oliwy i na rynku mamy obecnie sporo kosmetyków z jej dodatkiem. Problem jednak nie w ilości, ale w tym co one tak naprawdę zawierają. Powiemy oliwę – prawda, ale czy organiczną, czyli z naturalnych, ekologicznych upraw? No, właśnie. Masowa produkcja posługuje się oliwą mocno przetworzoną a ta, aby zachować swoje doskonałe cechy i dać pożądane efekty nie znosi mocnego procesu przetwarzania. Jeśli ponadto spojrzymy na skład większości popularnych kosmetyków, które reklamują się zawartością oliwy (innych zresztą też), to natrafiamy na całe mnóstwo towarzyszących, chemicznych składników, w których jej działanie ginie. Nic jednakże nie niweluje w takim stopniu walorów oliwy w kosmetykach, jednocześnie szkodząc nam, użytkownikom, jak chemiczne środki konserwujące czyli parabeny.  Patrząc na skład, nawet drogich i renomowanych specyfików, często przeznaczonych dla alergików zobaczyć można ile w nich składników z końcówką paraben. A wystarczy przecież wykorzystać składniki konserwujące zawarte w oliwie organicznej oraz w liściach oliwek, aby ten sam efekt uzyskać w sposób w pełni naturalny i co najważniejsze skuteczny! Im bliżej natury tym lepiej, im więcej naturalnych składników aktywnych, zapachowych, barwiących i konserwujących tym zdrowiej.

Takie kosmetyki na naszym rynku są i to w przystępnej cenie. Zachęcam więc Państwa do wejścia na stronę www.greckieskarby.pl. Warto zapoznać się z naturalnymi greckimi kosmetykami na bazie oliwy organicznej bez parabenów, którą ten sklep internetowy oferuje. Są doskonałe dla każdego typu skóry, w tym tej ze skłonnościami do podrażnień i alergii i mogą być stosowane w każdej grupie wiekowej.

Artykuł opracowała:

Mgr farmacji Barbara RUDZIK-WASIAK

 
         Greckie Skarby ® 2011 design & hosting Sebipol      
 
Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja Greckie Skarby, rodos, greckie, oliwa, kosmetyki, witaminy, skóra, twarz, ręce, naturalne, skarby, otrębusy, ciało, athena's, treasures, polska, grecja